EESTEC LC Nis - Forum
May 20, 2012, 00:37:59 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Rijeka Summer Exchange 2009  (Read 721 times)
Miša iz Daleka
X-Chairman
Alumni
Hero Member

View Profile
« on: September 20, 2009, 14:02:48 »

Razmena koju Riječani organizuju svake godine u poslednjoj nedelji jula je poznata po tome što nema predavanja, ili bilo kakvih potencijalno dosadnih aktivnosti - fokus je maksimalno stavljen na zabavu!

Do Rijeke se stiže Lastinim autobusom koji ide od Beograda; uz tu kartu se dobija i besplatna karta Niš-Beograd! Jako fino! Put traje oko 11 sati, i nije suviše naporan jer se 95% odvija na auto-putevima, odnosno, što bi Hrvati rekli, auto-cestama Smiley

Rijeka kao grad je jako interesantna. Malo je manja od Niša, ima nekih sličnosti sa našim gradovima, pre svega zbog gomile komunističkih solitera, ali sa druge strane, ima fantastičan centar grada, sa prelepom pečaškom zonom koji oni tamo zovu "korzo", prelepim starim zgradama, i tako dalje. Iako će vam Riječani reći da plaže koje su u gradu nisu previše dobre, definitivno ih vredi posetiti, jer su bar na mene ostavila fantastičan utisak!

Bili smo smešteni kao i svake godine u hostelu "Crveni križ", tj. krst. Hostel je prilično ok, ali ništa iznad proseka. Na razmeni je opet, kao i uvek, bilo najviše ljudi iz bivše nam Juge, sa nekoliko Turaka, Rumunkama, i dvoje Poljaka. Standardno, najveći deo vremena se pričalo na "našim" jezicima, pri čemu se povremeno prelazilo na engleski u trenucima ludila jednog Poljaka koji je tražio engleski jer nas ništa ne razume, pa smo se opet vraćali na "naški".

Razmena nije sadržala neke standardne stvari poput recimo siti relija; kao što sam već rekao, cilj je bila poptuno opuštena razmena, sa što manje cimanja! Mislim da su u tome definitivno uspeli!

Welcome party je bio održan na jednoj od plaža u Rijeci, i bilo je fino, mada mora da priznam da sam se malo smorio, dobrim delom što sam imao zdravstvenih problema. Ono što je još više komplikovalo situaciju te večeri pri mom predstavljanju LC Niša je što na moje spominjanje našeg člana Silvera, svi skaču u delirijum, i pričaju koliko je on kul, i kako je mnogo pio! Naravno, od mene se očekivalo da bar budem na istom nivou... imajući u obzir upalu grla, to je definitivno bio ozbiljan izazov za mene...

Jednog dana smo išli na ostrvo Krk, videli sve moguće plaže, i super je bilo. Nažalost, ja sam sa upalom grla uspeo i da izgorim, tako da narednog dana, kada smo brodom išli u obilazak drugih plaža, meni bio najgori dan na toj razmeni, iako je zapravo provod bio super!

Narednog dana smo išli do Opatije, mesta na 40 minuta vožnje busom od Rijeke, sa još lepšim mondenskim kućama, ulicama, itd. Plaže su doduše betonske, ali je generalno atmosfera odlična.

Večeri smo provodili u različitim klubovima, koji su najčešće bili na brodovima. Provod je bio odličan, a kome je nedostajala naša mutirana folk (da ne kažem turbo-folk) muzika, mogao je da ide na "cajke" (tako je Hrvati zovu). Poslednje večeri smo ipak ostali van klubova, što je bilo solidno rešenje, s obzirom na to da je trebalo da se popije sav taj alkohol koji su Riječanski EESTEC-ovci dobili na poklon od nas, a koji su nesebično hteli da podele sa nama Smiley

Sve u svemu, odlična razmena, jako mi je drago što sam upoznao lude Riječane, i naravno da bih opet išao tamo!!!

Miša iz Daleka Blog
Ryan: Sometimes I think you talk just to make sounds.
Seth: Well, sometimes I do!
Miša iz Daleka
X-Chairman
Alumni
Hero Member

View Profile
« Reply #1 on: September 20, 2009, 14:05:35 »

Exchange in Rijeka is always organized in the last week of July. It is well known for not having the official part with lectures or anything similar, which leaves no time for being bored. It's just fun fun fun all the way!

Rijeka is a very nice city. Downtown is pretty old, with bunch of beautiful buildings and breath-taking facades. Pedestrian are there is very big and enjoyable. The rest of the city is mainly covered by high residental building from the communist era.

As usual, we stayed in Red cross hotel, which is pretty satisfactory, but nothing special. Most of the people who came to this exchange were from ex-Yu states, with couple of Hungarians, Polish, TUrks and Romanians. Of course, there was a problem with language, because most of the time "our" (Serbo-Croatian) was being spoke, which was a huge problem for the rest of the people. Because of that, we had to switch to English from time to time, but to be honest, these were rare occasions. Smiley

This exchange didn't have some regular activities such as city rally for example. This is because the focus was on having a totally laid-back time, and just enjoying ourselves!

Welcome party was organized on one of the beaches in Rijeka which are gorgeous by the way. It was pretty nice there, some people went swimming, others were drinking, and some were doing both! There was also some nice music, and of course lots of drinks.

One of the days we visited Krk island, we saw some of the most beautiful beaches, had a nice lunch there, etc. It was a pretty good day for getting tan!

Next day we went to Opatija, a small place which is 40 minutes away from Rijeka by bus. Opatija is even more beautiful than Rijeka, it's full of mondene houses, nice streets, etc. We had a pretty good time there!

At nights we went to different clubs on docked ships. We always had a pretty good time, no question about it. Last night we didn't go to a club, we stayed outside because we had a heavy duty task to finish - drink all alcholic drinks our hosts got from us as gifts!

To conclude, I had a great time in Rijeka, and more importantly, I met a great bunch of people! Thank you guys for all the fun we had in your city, hope to see you again!

Miša iz Daleka Blog
Ryan: Sometimes I think you talk just to make sounds.
Seth: Well, sometimes I do!
SiLvEr
Chairman
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #2 on: October 21, 2009, 17:33:28 »

odlichno Misho Smiley vidim da si se dobro proveo...e sad jbg..svako ko odluchi da ode na razmenu gde sam pre toga bio ja...mora da se dobro pripremi na to da sam mnogo kul Tongue ovo za pijenje to je vec bilo nekad...sad se vec uspavam pole cetvrtog piva..jbg..ispao sam iz forme eto vam sanse

-=-=-=-=-=-=-
Bojan Petkovic
Chairman                             chairman@eestec.org.yu
EESTEC LC Niš                             063/ 104 6166
-=-=-=-=-=-=-
Pages: [1]
  Print  

Jump to: