Razmena koju Riječani organizuju svake godine u poslednjoj nedelji jula je poznata po tome što nema predavanja, ili bilo kakvih potencijalno dosadnih aktivnosti - fokus je maksimalno stavljen na zabavu!
Do Rijeke se stiže Lastinim autobusom koji ide od Beograda; uz tu kartu se dobija i besplatna karta Niš-Beograd! Jako fino! Put traje oko 11 sati, i nije suviše naporan jer se 95% odvija na auto-putevima, odnosno, što bi Hrvati rekli, auto-cestama

Rijeka kao grad je jako interesantna. Malo je manja od Niša, ima nekih sličnosti sa našim gradovima, pre svega zbog gomile komunističkih solitera, ali sa druge strane, ima fantastičan centar grada, sa prelepom pečaškom zonom koji oni tamo zovu "korzo", prelepim starim zgradama, i tako dalje. Iako će vam Riječani reći da plaže koje su u gradu nisu previše dobre, definitivno ih vredi posetiti, jer su bar na mene ostavila fantastičan utisak!
Bili smo smešteni kao i svake godine u hostelu "Crveni križ", tj. krst. Hostel je prilično ok, ali ništa iznad proseka. Na razmeni je opet, kao i uvek, bilo najviše ljudi iz bivše nam Juge, sa nekoliko Turaka, Rumunkama, i dvoje Poljaka. Standardno, najveći deo vremena se pričalo na "našim" jezicima, pri čemu se povremeno prelazilo na engleski u trenucima ludila jednog Poljaka koji je tražio engleski jer nas ništa ne razume, pa smo se opet vraćali na "naški".
Razmena nije sadržala neke standardne stvari poput recimo siti relija; kao što sam već rekao, cilj je bila poptuno opuštena razmena, sa što manje cimanja! Mislim da su u tome definitivno uspeli!
Welcome party je bio održan na jednoj od plaža u Rijeci, i bilo je fino, mada mora da priznam da sam se malo smorio, dobrim delom što sam imao zdravstvenih problema. Ono što je još više komplikovalo situaciju te večeri pri mom predstavljanju LC Niša je što na moje spominjanje našeg člana Silvera, svi skaču u delirijum, i pričaju koliko je on kul, i kako je mnogo pio! Naravno, od mene se očekivalo da bar budem na istom nivou... imajući u obzir upalu grla, to je definitivno bio ozbiljan izazov za mene...
Jednog dana smo išli na ostrvo Krk, videli sve moguće plaže, i super je bilo. Nažalost, ja sam sa upalom grla uspeo i da izgorim, tako da narednog dana, kada smo brodom išli u obilazak drugih plaža, meni bio najgori dan na toj razmeni, iako je zapravo provod bio super!
Narednog dana smo išli do Opatije, mesta na 40 minuta vožnje busom od Rijeke, sa još lepšim mondenskim kućama, ulicama, itd. Plaže su doduše betonske, ali je generalno atmosfera odlična.
Večeri smo provodili u različitim klubovima, koji su najčešće bili na brodovima. Provod je bio odličan, a kome je nedostajala naša mutirana folk (da ne kažem turbo-folk) muzika, mogao je da ide na "cajke" (tako je Hrvati zovu). Poslednje večeri smo ipak ostali van klubova, što je bilo solidno rešenje, s obzirom na to da je trebalo da se popije sav taj alkohol koji su Riječanski EESTEC-ovci dobili na poklon od nas, a koji su nesebično hteli da podele sa nama

Sve u svemu, odlična razmena, jako mi je drago što sam upoznao lude Riječane, i naravno da bih opet išao tamo!!!